6 Eylül 2014 Cumartesi

SSK DOSYASINDA BAĞKUR HİZMETLERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ


Hizmet birleştirmeleri Sosyal Güvenlik Sisteminde hizmet ve kurum bütünlüğünü sağlamak amaçlı olarak yapılmaktadır. Son 7 yıl içerisinde hangi kuruma daha fazla ödeme yapıldıysa o kurum üzerinden birleştirme yapılır ve emeklilik işlemleri o kurum üzerinden yürütülür. Emeklilik işlemleri yapılmadan önce daha önce hangi kurumlara prim ödenmiş ise öncelikle bunu bir kurum altında toplamak gerekir çünkü emeklilik işlemlerinde prim esastır.
Emekli Sandığına tabi olan devlet memurluğu hizmetleri ile birlikte Sosyal Sigortalara, Bağ-Kur'a ve 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine tabi sandıklara göre sigortalı olanlar hakkında 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi olarak geçen hizmetlerin  tek bir kurum altında birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmak suretiyle hizmet süreleri birleştirilmektedir.
Hizmet Birleştirmelerinde Yargıtay’ dan Emsal Karar
SGK emeklilik için başvuru yapan kişilerden hizmetlerin birleştirilmesi konusunda uyarmakta hatta zorunluluk haline getirmektedir. Fakat bu konu ile ilgili açılan davalarda Yargıtay’ ın bu zorunluluğun olmadığına kara vermesi emsal teşkil etmiş, kişi istediği kurumdan emeklilik işlemlerini yaptırabileceğine hükmetmiştir.
Birleştirme Konusunda Yapılması Gerekenler
SGK Hizmet Birleştirme Başvurusu sigortalının emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölümleri halinde ve aylığa hak kazanılmış olması koşuluyla yapılır. Kurumlara verilen dilekçe sonucunda kurum kendi mevzuatına göre diğer kurumlardaki hizmet sürelerine göre gerekli tahsis belgelerini temin eder. Başvuruları bizzat yapabileceğiniz gibi posta ile de yapabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder