22 Ağustos 2014 Cuma

Ssk Ne Zaman Emekli Olurum


2000 yılından sonra primlerinin yattığı bir kişinin emeklilik yaşının 65 olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Acaba kaç yaşında emekli olurum, o günleri görebilir miyim, torunlarımla, sevdiklerimle beraber hayalini kurduğumuz sakin ve huzurlu bir ortamı elde edebilir miyim gibi fikirlerinize nokta koymak amacı ile bugün sizlere bir örnek ile Ssk ne zaman emekli olurum sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız.
1 ocak 1970 doğumlu birisini düşünelim. Hizmete başlama yani ilk çalışma günü, doğal olarak ilk primlerinin yattığı tarih: 1 ocak 1990 olsun. 20 yaşında primler yatmaya başlıyor. Ssk ödenmiş prim gün sayısı 8000 gün.  Sonuçları hesapladığımızda bu özelliklere sahip birisinin emeklilik yaşının 52 olduğunu yani 7 yıl sonra (1 ocak 2022)’de emekli olabileceğini ekleyebiliriz. 2475 gün daha primin yatırılması lazım yani 10475’e tamamlamalı. Eğer söz konusu şahıs bir bayan ise en az 3 çocuğu varsa birkaç sene daha emekli olabilir. Doğum borçlanması adı altında, hükümetimizin genç ve dinamik nüfusa sahip olmamız için çıkardığı kanun, bu yüzden sizleri de ilgilendiriyor.
Bugün sizlerle ufak bir hesap yaparak 1970 doğumlu birisinin kaç sene sonra emekli olabileceğini görmüş olduk. Bu rakamlar tamamen örnek olup, kişilerin doğum tarihleri, yatan prim gün sayısı, Ssk yada Bağkurlu olmalarına göre değişkenlik gösterecektir. Fakat erken yaşlarda emekli olmanın ufak bir formülünü de bayanlar için bu yazımızda anlatmış olduk.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder