28 Ağustos 2014 Perşembe

Banka Kredi Sicili Nasıl Temizlenir ?

Günümüzde insanların ekonomik açıdan zor zamanlar geçirdiği durumlarda bankaların kapılarını çalmaktadırlar. Gerek kredi kartı kullanımları gerekse bireysel veya ticari kredilerin zamanında ödenmemesi gibi durumlarda eğer banka tarafından 90 günü geçtiği durumlarda yasal takip başlatılır ve bu durum yargıya taşınırsa bu durum kredi siciline işler ve banka tarafından kredi notu düşürülür ve de merkez bankasının kara liste kayıtlarına giriş mümkündür.
Kredi sicili  ve kara liste kayıtlarından çıkma
Borcun ödenmemesi ve yasal takiple sicilin bozulması veya merkez bankasının kara listesine  girilmesi durumlarında pekte yapılabilecek bir şey yoktur. Çünkü merkez bankası bireysel ve ticari sicilin kayıtlarını aylık olarak bankalardan gelen bilgi neticesinde günceller. Fakat kara liste kayıtları 5 yılı geçmeden silinmemektedir. Banka kayıtlarındaki sicil ise yani bankaların belirlediği kredi puanının düşük olması durumunda kalan borların en az 4 ayının zamanında ödenmesi hatta borcun tarihi gelmeden birkaç gün ödenmesi durumlarında banka sicil puanı artmaktadır.
Kredi sicillerinin kötü olması ne gibi sakıncaları vardır ?
Banka kredi sicillerinin kötü olması durumunda bankadan ilerleyen zaman içerisinde herhangi bir ev, eşya, araç veya ihtiyaç kredisi başvurularında olumsuz yanıt gelmektedir. Bunun yanı sıra bankaların kendi veri tabanlarının yanı sıra merkez bankasından alınan veriler ışığında kişi veya kuruluşların başka bankalarında veri tabanlarında oluşan olumsuzluklar merkez bankası havuzundan detaylar hariç o bankaya iletilir ve başvurulan kredi için olumsuz yanıt çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder