30 Temmuz 2014 Çarşamba

Bağ-kur Borcu Sildirme

30 nisan 2008 itibariyle beş yıldan fazla olan bağ-kur prim borcunun otomatik olarak silinmesi durumunun geldiğini biliyoruz bu bağ-kur borç sildirme işlemi sırasında bağ-kur lu olan kişinin başvuru filan yapmasına ya da herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Bağ-kur dosyasında bütün evraklarınız tamam ise bu durum geçerlidir. Daha sonrasında ise borçluya sigorta borçlarının silinmesi üzerine sigortalıya bunun için bir evrak gönderiliyor. Ancak bu durum 5 yıldan fazla olan pirim borçları için geçerlidir.
Bağ-kur borç sildirme için bakıldığında sildirilen borca ilişkin sürelerin kazanılması durumu için borca ilişkin sürenin sigortalılık süresi dahilinde değerlendirilmeyeceği belirtiliyor. Eğer borcunuzu sildirmek istediğiniz sürede mali durumunuz elverişli değilse daha sonra düzeldiğinde bu sürenizi tekrar geri almanız mümkündür. tek yapılması gereken kuruma dilekçe ile başvuru yapmanızdır.
Bağ-kur borç sildirme de yeni gelişmeye göre önceden pirim borcu olup bu borcu ödeyenlerin mal beyanında bulunmamaları durumunda bazen hapis gibi cezalar ile karşılaşmak mümkün olabiliyordu. Son düzenlenen yasa ile bu durum da ortadan kaldırılmış oldu. Genel olarak gelen aflar çerçevesinde pirim borçlarının silinmesi sağlanan sigortalıların bu durumları esnaf açısından yine olumlu karşılanacak bir gelişme olmuştur. Kendini güvence altına alarak yaşamak herkesin isteyeceği bir durum. Ancak bazen mali durumlar elvermeyebiliyor. İşte bu durumda sağlanan yasalar ile mali durumları iyileşen kişilerin tekrar bu sürelerinin geri verilmesi sağlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder