27 Aralık 2013 Cuma

Borsa nedir?


Borsa nedir sorusuna kısaca talep edilen belli mallar için organize edilmiş ve belirli kuralları olan piyasaya diyebiliriz. Borsada firmaların hisse senetleri vardır. Firmalar hisselerini halka arz ederler ve halk bu hisse senetlerini alır ve satarlar. Ancak hisse aldıkları fiyatların üstünde bir değere sahip olduğunda satmaları gerekiyor. Böyle kar edebilirler. Firmaların hisselerinin yükselmesi de çeşitli olaylara bağlıdır. Öncelikle firmanın yaptığı yatırımlar çok önemlidir. Firma genele ne kadar çok güven verirse hisseleri o kadar artar ve yerini korur. Özellikle günümüzde bir çok firmanın olması nedeniyle borsa da bir çok firmanın hissesini alabilir ve satabilirsiniz.
Borsa nedir sorusunu biraz açarsak, borsada kağıdını alacağınız firmayı çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Gelecekte neler yapabilir, batabilir mi, yatırımları neler olacak gibi bilgileri çok iyi bilmelisiniz. Çünkü borsada çok güvenilir olarak görülen bir firma hiç beklenmedik bir anda batabilir. Bu durumda büyük zararlar görebilirsiniz. Ayrıca 50 liradan aldığınız bir hisse firmanın yaptığı hatalardan dolayı 20 liraya düşebilir. Bu durumda her hisseniz için 30 lira zarara girmiş olacaksınız.

Borsa oynamak içinse bu işlerde gerçekten çok derin bilgilere sahip olanız gerekir. Herkes borsa oynayamaz. Ancak borsayı oynadıktan sonra biraz tecrübe ile kazanma şansınızı artırabilirsiniz. Borsa nedir, borsadan para kazanılır mı gibi sorular soruyorsanız ilk önce borsanın işleyişini çok iyi öğrenmeniz gerekir. Ardından yatırım yapacağınız firmaları iyi araştırmanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder